Iranul a intermediat discuții secrete în curs între Rusia și rebelii huthi din Yemen privind furnizarea de către Rusia de rachete anti-navă grupului rebel, au declarat surse occidentale și din regiune.
Mai multe surse au declarat că Rusia nu a decis încă să transfere rachetele supersonice Yakhont – cunoscute și sub numele de P-800 Oniks – care, potrivit experților, ar permite rebelilor să lovească mai precis navele comerciale din Marea Roșie și să sporească amenințarea la adresa navelor de război americane și europene care apără navele comerciale, scrie Reuters.
Începând din noiembrie, rebelii huthi au lansat atacuri repetate cu drone și rachete asupra navelor din Marea Roșie, pentru a-și arăta sprijinul față de palestinieni în războiul din Gaza cu Israelul. Rebelii au scufundat cel puțin două nave și au capturat o alta, perturbând comerțul maritim global. În replică, Statele Unite și Marea Britanie au lovit pozițiile rebelilor, dar nu au reușit să oprească atacurile grupului.
Una dintre surse a declarat că discuțiile dintre Rusia și huthi au început în timpul regimului președintelui iranian Ebrahim Raisi, care a murit într-un accident de elicopter în mai. Doi oficiali din regiune la curent cu discuțiile au declarat că rebelii Houthi și rușii s-au întâlnit la Teheran de cel puțin două ori în acest an și că discuțiile pentru furnizarea a zeci de rachete, care au o rază de acțiune de aproximativ 300 km, sunt încă în curs, alte întâlniri la Teheran fiind așteptate în următoarele săptămâni.
Sursele au declarat că unul dintre motivele pentru care Moscova îi înarmează pe huthi este posibilitatea ca statele occidentale să decidă să permită Ucrainei să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul teritoriului rus.
Anterior Rusia a furnizat rachete Yakhont mișcării Hezbollah, susținută de Iran.
Rusia și Iranul au dezvoltat legături militare mai strânse în contextul războiului Rusiei din Ucraina. Teheranul ar fi transferat rachete balistice Moscovei pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei, au declarat oficiali ai Statelor Unite la începutul acestei luni.
Racheta Yakhont este considerată una dintre cele mai avansate rachete anti-navă din lume, proiectată să zboare la mica distanță de suprafața mării pentru a evita detectarea, la o viteză de peste două ori mai mare decât viteza sunetului, ceea ce o face dificil de interceptat.
Fabian Hinz, expert în rachete balistice în cadrul Institutului Internațional pentru Studii Strategice, a declarat că transferul de rachete Yakhont din Rusia către huthi ar fi o „schimbare a regulilor” pentru securitatea regională.
„P-800 este un sistem mult mai capabil decât rachetele balistice și de croazieră anti-navă pe care huthi le-au folosit până acum”, a declarat Hinz.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: